Το σώμα μας χρειάζεται διαρκή φροντίδα για να μας παρέχει την καλύτερη δυνατή υποστήριξη. Η υγεία των οστών μας θέτει τα θεμέλια για μια καλύτερη ζωή. Ανακαλύψτε 5 +1 συμβουλές για υγιή οστά.
- Προσπαθήστε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε ασβέστιο.
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο βοηθά σημαντικά στην υγεία των οστών. Γάλα, τυρί και γιαούρτι μπαίνουν μπροστά στη μάχη απέναντι στην οστεοπόρωση, ανεφοδιάζοντας τις αποθήκες ασβεστίου μας. Τα άτομα ηλικίας μέχρι 25 ετών χρειάζονται ελαφρώς μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου, συνεπώς και μια τροφή πιο πλούσια σε γαλακτοκομικά. Το ίδιο ισχύει και για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, των οποίων η οστική μάζα συχνά αρχίζει να φθίνει.
- Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D.
Η έκθεση στον ήλιο είναι η σημαντικότερη πηγή που μας προσφέρει επάρκεια σε βιταμίνη D. Ωστόσο, ψάρια με “καλά” λιπαρά, όπως ο τόνος, η πέστροφα και ο ξιφίας περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D, με τον σολωμό να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Ενδεικτικά, 100 γραμμάρια σολωμού καλύπτουν το 66% των αναγκών ενός μέσου ενήλικα σε βιταμίνη D. Σε περίπτωση που πάσχουμε από κάποια έλλειψη ή ανεπάρκεια, γεγονός για το οποίο μπορούμε να βεβαιωθούμε μόνο με εξέταση αίματος, ένα συμπλήρωμα διατροφής θα βοηθήσει σημαντικά, σε βάθος μερικών μόλις μηνών. Ιδιαίτερα σε ηλικίες άνω των 50 ετών, ο τακτικός έλεγχος είναι σημαντικός, καθώς οι ανάγκες σε D σχεδόν διπλασιάζονται.
- Ασκηθείτε τακτικά.
Η συστηματική άσκηση, ιδίως όταν περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας είναι σημαντική για την υγεία των οστών μας. Προφυλάσσοντας την ευλυγισία μας και ενδυναμώνοντας τις αρθρώσεις και τους μύες που τις περιβάλλουν, φροντίζουμε για την υγεία των οστών μας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. 30 με 40 λεπτά ήπιας άσκησης, τρεις περίπου φορές την εβδομάδα είναι υπεραρκετές για να παρατείνουμε τη νεότητα του μυοσκελετικού μας συστήματος.
- Επιλέξτε την κατάλληλη υποστήριξη.
Σε περίπτωση που η σπονδυλική σας στήλη παρουσιάζει κάποιο κύρτωμα, τότε πιθανότατα πάσχετε από κύφωση ή λόρδωση. Η κατάλληλη υποστήριξη της μέσης και της πλάτης σας, ιδιαίτερα σε περιόδους παρατεταμένης ακινησίας έχει κομβική σημασία για την ποιότητα ζωής σας. Ένας νάρθηκας στήριξης σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης της πλάτης, θα σας ανακουφίσει από τον πόνο και τη δυσκαμψία. Το ίδιο ισχύει και για τη σκολίωση ενηλίκων, η οποία συνηθίζει να προκύπτει από επιδείνωση εφηβικής σκολίωσης.
- Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ.
Η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ λειτουργεί καταστροφικά για την υγεία των οστών μας, μειώνοντας την πυκνότητά τους. Παράλληλα, μια κατάσταση μέθης οδηγεί σε απώλεια της ισορροπίας, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε πτώσεις και πιθανά κατάγματα. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μικρότερες ποσότητες κρασιού μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά, ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Η ποσότητα ημερήσιας κατανάλωσης πρέπει να είναι ίση ή μικρότερη του ενός ποτηριού, ώστε να έχουμε ευεργετική και όχι δυσμενή επίδραση στην οστική μάζα.
- Διακόψτε το κάπνισμα.
Η νικοτίνη που βρίσκεται στον καπνό του τσιγάρου μειώνει την αιματική ροή προς τα οστά και τα ζωτικά μας όργανα, επιβραδύνοντας παράλληλα τη λειτουργία των οστεοβλαστών, οι οποίοι και ρυθμίζουν την πυκνότητα των οστών. Στις γυναίκες, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές, επιφέροντας ως αποτέλεσμα πρόωρη εμμηνόπαυση, μια κατάσταση η οποία επηρεάζει σημαντικά την οστική μάζα. Τέλος, η νικοτίνη επιβραδύνει την απορρόφηση ασβεστίου, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, ενός στοιχείου απαραίτητου για τη συνολική υγεία του σκελετού και του οργανισμού μας.
Δρ. Ηλίας Παπαδόπουλος