Άρση των εμποδίων στη συνταγογράφηση ζητά ο ΙΣΑ

0

Να αρθούν άμεσα τα εμπόδια στη συνταγογράφηση, σύμφωνα με το νόμο και τη νομολογία του ΣτΕ, ζητά για άλλη μια φορά, ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, με επιστολή του στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

«Σε συνέχεια παλαιοτέρων αλλά και πιο προσφάτων εγγράφων μας για το ίδιο θέμα παρακαλούμε να δώσετε τις σχετικές εντολές και οδηγίες προς την ΗΔΙΚΑ και κυρίως να πάψετε μη νόμιμα να εγκαλείτε, να καλείτε σε απολογία και να επιβάλετε πρόστιμα στους ιατρούς, που με ευσυνειδησία επιτελούν το καθήκον τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του ΙΣΑ.

Όπως διευκρινίζεται οι οδηγίες που έχει εκδώσει τόσο ο ΙΣΑ αλλά και ο ΠΙΣ, σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 3802/2014 απόφαση του ΣτΕ, είναι σαφείς: Οι γιατροί υποχρεούνται μεν να συνταγογραφούν με τη δραστική ουσία δικαιούνται όμως στην ίδια συνταγή να συστήνουν συγκεκριμένο σκεύασμα με αναφορά στην εμπορική του ονομασία, ως προτεινόμενο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος στην επιστολή του επισημαίνει οτι ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας, προβλέπει πως « Ο ιατρός ως μόνος αστικά και ποινικά υπεύθυνος για τη χορήγηση της ενδεδειγμένης θεραπείας έχει δικαίωμα, αλλά κυρίως υποχρέωση προς τον ασθενή του να συστήσει εκείνο το σκεύασμα που κατά την ιατρική του κρίση και άποψη είναι το πλέον ενδεδειγμένο. Εναπόκειται πλέον στον ασθενή να ακολουθήσει τη σύσταση αυτή και να καταβάλει εξ ιδίων την ενδεχόμενη οικονομική διαφορά ή να λάβει άλλο σκεύασμα».