Έξυπνο σύστημα διατροφής καταπολεμά τα συμπτώματα των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου

0

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Cell Reports, η οποία δίνει ελπίδες σε όσους εμφανίζουν φλεγμονώδη νοσήματα στο έντερο και αναζητούν φυσικές λύσεις.

Καρκίνος Παχέος Εντέρου

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότια Καλιφόρνια έδειξαν ότι υπάρχει ένας τύπος διατροφής, ο οποίος μιμείται την κλασική αυστηρή νηστεία, που περιλαμβάνει αποχή από το φαγητό, και μπορεί να προστατεύσει το πεπτικό σύστημα από φλεγμονές που προκαλούν την νόσο Crohn, αλλά και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ανάμεσα σε άλλα.

Στην έρευνα αυτή μία ομάδα εργαστηριακών ποντικιών υποβλήθηκαν σε μια τετραήμερα διατροφή που έμοιαζε με διαλειμματική νηστεία, στην οποία κατανάλωσαν το 50% της φυσιολογικής πρόσληψης σε θερμίδες την 1η ημέρα, και το 10% τις υπόλοιπες 3. Μια δεύτερη ομάδα έκανε νηστεία μόνο με νερό για 48 ώρες.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ποντίκια που ακολούθησαν το πρώτο σύστημα διατροφής ακολουθούμενη από την φυσιολογική τους διατροφή επέδειξαν αντιστροφή ορισμένων παθολογιών που συνδέονταν με φλεγμονώδη νοσήματα και των συμπτωμάτων τους.

Τα ποντίκια στη δεύτερη ομάδα που κατανάλωναν μόνο νερό δεν είχαν τα ίδια οφέλη, που σημαίνει ότι συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία της ειδικής διατροφής βοηθούν σε αντιφλεγμονώδεις αλλαγές στον έντερο, όπως επίσης και στην ενίσχυση ενός υγιούς μικροβιώματος.

Σε πρότερες κλινικές έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί από την ίδια ερευνητική ομάδα, το δείγμα αποτελούταν από συμμετέχοντες, οι οποίοι μπορούσαν να καταναλώσουν από 750 έως 1.100 θερμίδες την ημέρα για 5 ημέρες. Στη διάρκεια αυτής της δίαιτας οι συμμετέχοντες λάμβαναν συγκεκριμένες ποσότητες πρωτεΐνης, λιπαρών και υδατανθράκων.

Οι ερευνητές είδαν και εδώ σημαντικές αλλαγές και συγκεκριμένα μείωση στους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονταν με φλεγμονές του εντέρου. Ο Dr. Longo, υπεύθυνος ερευνητής των μελετών ανέφερε πως: «Η νηστεία είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και μπορεί να είναι επικίνδυνη. Γνωρίζουμε πως η δίαιτα που μιμείται τη νηστεία είναι ασφαλέστερη και ευκολότερη από την καθαρή νηστεία που επιτρέπει μόνο την πρόσληψη νερού».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή : enallaktikidrasi.com